Какво правим ние

Назад

Столичната община и МОСВ подписаха договори за финансиране на европроекти на обща стойност 217 млн. лв.

В Министерството на околната среда и водите днес бяха подписани договорите за финансиране на три транспортни проекта по Оперативна програма "Околна среда" на обща стойност 217 млн. лв. От името на МОСВ подпис положи министър Нено Димов, а от името на Столична община – зам.-кметът Ирина Савина и изпълнителните директори на "Столичен електротранспорт" ЕАД Евгений Ганчев и на "Столичен автотранспорт" ЕАД Слав Монов. На събитието присъства и зам.-кметът по финансите и транспорта Дончо Барбалов.

Първият договор, по който партньор е „Столичен електротранспорт“ ЕАД, е за купуване на 25 нови нископодови, климатизирани трамвайни мотриси. Те трябва да заменят старите трамваи по линии №№ 4, 18 и частично по линия № 5.

Вторият проект, с партньор „Столичен автотранспорт“ ЕАД, е за доставка на 52 електробуса, които ще се ползват за довеждащ транспорт до метростанциите в кварталите "Овча купел", "Люлин" и "Витоша – ВЕЦ Симеоново".

30 от електробусите ще са с дължина от 5,5 до 7,5 метра, а останалите 22 буса ще са между 7,6 и 9,6 метра. По-късите ще са с по около 25 места, а по-дългите – с по 60 места за пътници.

Третият проект (отново с партньор „Столичен електротранспорт“) е с няколко компонента:

  • купуване на 30 електробуса и 10 зарядни станции за тях;
  • купуване на 30 тролейбуса;
  • реконструкция на 3 токоизправителни станции по тролейбусните маршрути.

Електробусите ще са 12-метрови, с бързозарядна технология и ще се зареждат в начална и крайна точка на маршрута. Те ще заменят автобуси по линии №№ 6, 73, 74 и 60.

Тролейбусите ще са съчленени, нископодови и климатизирани. Те трябва да заменят старите икаруси, които се движат по линии №№ 6, 7 и частично по линия № 9.Събития в София

АСТ фестивал за свободен театър 2019

Деветият АСТ Фестивал за свободен театър ще се проведе от 18 до 23 октомври 2019 г. и ще включва най-доброто от съвременната българска независима сцена, международна селекция и богата паралелна програма ...

Ден на отворените врати в раннонеолитното селище Слатина – София

На 19 октомври (събота) от 10:00 ч. до 15:00 ч. археолозите обявяват Ден на отворените врати и ще разкажат за живота в Софийското поле отпреди 8 000 години ...

„Голямото пътешествие на малкото крокодилче” – спектакъл за деца над 4 години

19 октомври, събота, 17:00 часа, ОКИ "Красно село" – залата на Театър "Сириус” ...