Назад

30 хил. лв. годишно изработва средният софиянец

31.01.2020 г., с. 14

 

30 хил. лв. годишно изработва средният софиянец

Бизнесът се изнася в градските периферии

На един столичанин с основно образование се падат 12 висшисти

 

ТЕЛЕГРАФ

Големите икономически центрове - София, Пловдив и Варна, все повече използват потенциала на своите периферии.

Показателен е примерът със столицата, чиито периферни райони Софийска област и Перник отбелязват значителен ръст на производството. София-област, в която са съсредоточени индустриалните зони на столицата, е сред лидерите по привлечени чуждестранни инвестиции и е на втора позиция по произведена продукция в страната. Това става ясно от изследването за икономическото състояние на областите в България „Регионални профили: показатели за развитие 2019", представено от Института за пазарна икономика.

Региони

Най-богатата област продължава  да  бъде София с брутен вътрешен продукт (БВП) на глава от населението от 30 295 лева за 2017 г. На второ място е област Стара Загора със 17 550 лева. 90 на сто от ръста на заетите в информационните технологии е концентриран в столицата, но Варна и Пловдив успяват да се „закачат" за ръста на заетите в този сектор, коментира икономистът Петър Ганев. Трудоемките производства, чийто модел се основава на ниската цена на труда, пък се ориентират към региони със съответното предлагане на работна сила - например около Хасково - Кърджали или Плевен - Враца.

Кадри

Различията в регионите са силно изразени в данните за пазара на труда, посочват от Института за пазарна икономика. В София например заетостта сред хората между 15 и 64 години е над 75%, докато в Монтана нейният дял е едва 52 на сто.

Има сериозни разлики и в нивото на образованост на населението в различните райони на страната. В области, като Разград, Кърджали, Търговище, Сливен и Силистра една трета от жителите на възраст между 25 и 64 години са учили само до 8-и клас или по-малко. В тези региони на един висшист се падат двама души с основно или по-ниско образование. В София това съотношение е 12 висшисти на един с основно или по-ниско образование.