Назад

Купуват машини за събиране на прах


07.01.2021 г., с.9

 

Зелени системи

Безшумни камиончета чистят Борисовата градина

Купуват машини за събиране на прах

Екологичните машини ще возят компост, клони и парково обзавеждане

 

Две нови електрически мини камиончета вече работят по поддържането на Борисовата градина и Южния парк. Те ще провозват разсад, компост, парково обзавеждане, клони, листа и др. „Закупихме тези екологични и безшумни камиончета със средства от програмата за климата и насърчаване на използването на електромобили към Националния доверителен Екофонд“, посочи кметът на София Йорданка Фандъкова.

По думите й в бюджета за следващата година са заложени и средства за купуване на електрически машини за почистване и събиране на прах от тротоари и улици.

Столична община задължи фирмите, които отговарят за почистването, да работят с изцяло нова техника с най-високия екологичен стандарт ЕВРО6, както и да осигурят малка техника с електрическо или хибридно задвижване именно за чистене на тротоари и улици.

220,4 млн. лв. ще бъдат отделени за всички дейности по почистването на Столична община през 2021 г. В план-сметката е заложено с 24% да се увеличи площта на улици и обществени места, които ще бъдат измивани през следващата година. Така общата им площ достига 95 495 дка.

За биологично и битово почистване на обекти от зелената система на Столична община ще отидат 13 500 000 лв. Близо 9 млн. лв. ще са за биологично и битово почистване на междублокови пространства, районни градинки и зелени площи.