Назад

Новият зам.-кмет по транспорт допитва гражданите по важни теми

08.01.2020 г., стр. 5

Фандъкова: "През 2021 г. 20% от рейсовете ще са електрически"

Мария Нинова

До 2021 г. 20% от автобусите от столичния градски транспорт ще бъдат електрически. Тази заявка направи кметът на София Йорданка Фандькова, която заедно с новия си заместник по транспорта Кристиян Кръстев представиха новата електробусна линия 123. Линията бе удължена в края на миналата година след решение на Столичния общински съвет и сега свързва “Слатина“, Студентски град и Симеоновския лифт. По нея ще започнат да се движат три електрически автобуса от 17 януари, съобщи Фандькова.

„При разход на дизелов автобус от 100 литра за 100 километра, електробусьт харчи 16 литра на 100 километра. Разликата е чувствителна. Експлоатационните разходи са в пъти по-ниски. Това означава, че инвестицията, която сме направили, се връща много бързо, а ползата за екологията на практика са несравними. Няма как да говорим за мерки за по-чист въздух, ако не говорим и не работим за добър градски транспорт, така че хората да бъдат мотивирани да слизат от колите си“, подчерта Фандькова. Градоначалникът сподели, че задачите които поставя на заместника си по транспорт, са по-удобен градски транспорт чрез намаляване на интервалите на движение на превозните средства и пускане на довеждащ транспорт до метрото. Кръстев пък от своя страна заяви, че София е проектирана за три пъти по-малък трафик.

“Булевардите не са място за паркиране, ще работим за изграждането на повече паркинги“, каза Кръстев. Той разкри също, че до месец ще бъде пусната виртуална приемна. “Ще има и нещо подобно на референдум, в който ще пускаме всички нови идеи, където с гражданите ще може да ги обсъждаме“, каза още Кръстев.