Назад

Поклон пред Апостола

20.02.2020 г., стр. 6

Стотици ученици писаха есета за Васил Левски

Херо Мустафа почете Дякона в Пловдив, дариха я с носия

Цяла България отбеляза 147 години от гибелта на Васил Левски.

В Карлово, родния град на Левски, събитията започнаха още от 13 февруари. Представена бе книгата „Кой предаде Левски“, издадена по ръкописи на писателя Васил Шанов от 1945 г., в които е изследван процесът срещу Апостола. Възпоменателната церемония се състоя на 18 февруари вечерта. Вчера бяха отслужени литургия и панихида в памет на Апостола и се проведе традиционният митинг поклонение пред Паметника на Левски.

Айде, четници!

Премиерът Бойко Борисов се поклони рано сутринта пред Паметника на Васил Левски в София. Заедно с него бяха и вътрешният министър Младен Маринов, финансовият Владислав Горанов и спортният Красен Кралев. "Айде, четници", каза на тръгване Борисов на събралите се ученици около паметника. Той отбеляза, че не е приемливо днес да се честити. „Годишнината от гибелта на Апостола е нещо като Разпети петък. Поклон - да, но не може да се казва честит празник. Трябва да ни е срам", заяви Борисов. "Това не е празник, тогава страдаме най-много", добави Красен Кралев.

Шествие

В София от сутринта Паметникът на Апостола бе отрупан с цветя и венци. Президентът Румен Радев участва в шествието, което тръгна от президентството и извървя „Пътя на безсмъртието“ - от килията до бесилото, се казва в предварителната програма на организаторите от Общобългарския комитет „Васил Левски“.

Изложба в памет на Дякона, озаглавена „И не забравяйте...“, ще бъде разположена в Мраморното фоайе на Столичната библиотека. Тя представя образа на Апостола в българското изкуство и литература. Сред изданията е и най-новото изследване на Национален музей „Васил Левски“ - Карлово, с преведени на български нови документи от издирването и следствието срещу Васил Левски и участниците в Арабаконашкия обир.

Да живей България!

Американският посланик Херо Мустафа поднесе цветя на Паметника на Васил Левски в Пловдив. “От името на всички американци искам да поднеса венец на Паметника на Левски - национален герой на всички българи заради неговата отдаденост на свободата. Да живей България и българския народ!", каза пред журналисти Херо Мустафа. Тя съобщи, че това е първата й българска носия, която ще носи задължително.

Стихове

С рецитали, постановки и походи на много места в страната отбелязаха годишнината от гибелта на Апостола. В Асеновград тръгнаха на поход към Мулдавски манастир „Света Петка“, където под бившата игуменарна може да се види скривалището му. В Сливен почетоха и сподвижниците на Дякона, където поднесоха цветя пред паметните плочи на Георги Икономов, Сава Райнов, Бойка Атанасова, Нено Господинов-Брадата, пред паметника на Таньо войвода и на Панайот Хитов.

В Ловеч режисьорът Искрен Красимиров представи документалния филм „Българска дружина планина повдига“. Вчера тръгна и туристическият поход „По стъпките на Апостола“ от Ловеч до Къкринското ханче. Във Велико Търново тържествата също започнаха на 18 февруари пред Паметника на Апостола с Ботевото стихотворение „Обесването на Васил Левски“. Слово произнесе проф. Пламен Павлов, председател на фондация „Васил Левски“.

В Стара Загора митрополит Киприан отслужи заупокоина молитва в памет на йеродякон Игнатий. Рецитал изнесоха учениците от Средно училище „Васил Левски“, а проф. Петко Петков изнесе слово в памет на Левски. В Регионална библиотека „Захарий Княжески“ се проведе среща на тема „Памет за Апостола“. На сцената на Драматичен театър „Гео Милев“ бе представена монодрамата „Щурчето-убиецът на Ботев?...“ по романа „Неговата любима“ от Неда Антонова.

Почит

Както всяка година ръководството и състезателите от столичния футболен клуб „Левски“ поднесоха венци пред паметника на своя патрон. Шествието бе водено от капитана Живко Миланов и Станислав Иванов. След тях минаха и всички останали играчи, както и треньорът Петър Хубчев, и изпълнителният директор на Левски Павел Колев. И други спортисти се включиха в отбелязването на паметната дата. Европейските шампионки в борбата Мими Христова и Миглена Селишка, волейболната звезда Владо Николов, Нешка Робева, ученици и учители се събраха пред Паметника на Васил Левски в парка край "Герена". Обявени бяха победителите от конкурса за есе на тема "Ако Левски беше жив..." Най-много точки събра Йоан Торторчев от 143 СУ "Георги Бенковски". Стотици ученици от цялата страна пък се включиха от инициативата на Националния военноисторически музей и изпратиха клипове или писмени послания към Левски с въпросите, които биха му задали. Наследниците на Дякона - Христина Богданова и децата й Михаил и Яна, също участваха в кампанията „Какво бих казал на Васил Левски, ако беше жив днес“.

Първият вариант на „Обесването" в УниБИТ

Университетът по библиотекознание и информационни технологии (УниБИТ) също почете паметта на Апостола, като бе прочетено първия вариант на стихотворението на Христо Ботев „Обесването на Васил Левски“, публикувано във в. „България“ на 12.08.1876 г. На честването присъства Академичното ръководство, преподаватели, докторанти и много студенти. С приветствени думи се обърна ректорът проф. Ирена Петева. „Левски днес е мярката, с която отмерваме делата ни“, заяви доц. Диана Стоянова. В края на церемонията проф. Стоян Денчев, Председател на Общото събрание на УниБИТ, призова присъстващите да сведат глава в едноминутно мълчание и да поднесат цветя пред бюст-паметника на Васил Левски.