Назад

Ски училища искат промяна в плана за Витоша, за да се ремонтират лифтове


06.01.2021 г., с. 9

 

Ски училища искат промяна в плана за Витоша, за да се ремонтират лифтове

 

Промяна в плана за управление на Природен парк „Витоша“, която да позволи да се ремонтират съществуващите лифтове и влекове, поиска сдружение „Витошки ски и сноуборд училища“.

От организацията са внесли искане до министъра на околната среда и водите за стартиране на процедура за промяна на плана.

От сдружението настояват да се допише режим 144, който сега гласи „Не се допуска промяна на предназначението на земите и горите от горския фонд и строителството в тях, с изключение на прокарване на проводи и съоръжения, свързани с техническата инфраструктура“, а да се добави изключение „за извършване на реконструкция на съществуващите лифтове и влекове.“

„От години ние изпитваме затруднения, свързани с нашата работа. Едно по едно съоръженията на територията на ПП „Витоша“ излизат от строя, защото са морално и физически амортизирани. И все по-малко остават местата на Витоша, където може да се извършва нормално обучение и тренировъчен процес. От дълго време наблюдаваме споровете, свързани с възможността за тяхната подмяна с нови и модерни съоръжения, и виждаме, че всички се въртят в един омагьосан кръг, без да предприемат конкретни действия“, аргументират се от сдружението.

И добавят, че очакват „Витоша ски“, след като имат възможност по закон за подмяна, да си удържат на думата.

До редакционното приключване на броя нямаше становище от министерството на околната среда по искането на ски училищата.