Назад

Тол такса за градския транспорт в София

21.02.2020 г., стр. 14

Автобусите на столичния градски транспорт, обслужващи крайградски линии, трябва да плащат тол такса, ако минават по републикански пътища.

Това съобщи вчера шефът на Агенция „Пътна инфраструктура" Георги Терзийски. „Това сме го говорили дори със Столичната община и те са абсолютно наясно, дори се интересуваха по какъв начин най-ефективно да си организират транспорта", коментира той пред Би Ти Ви. Кметът на София Йорданка Фандъкова обаче посочи, че би подкрепила решение на парламента градските автобуси да се освободят от такси. „Ако това не е възможно, столичният автотранспорт ще плаща тол такси", посочи тя, като увери, че цената на билетчето няма да се променя.

Гражданите в прилежащите към Столичната община населени места като Нови Искър. Банкя. Иваняне и др. няма да трябва да си купуват винетка, за да пътуват до столицата. За целта София ще плаща около 500 хил. лева годишно на Агенция „Пътна инфраструктура" (АПИ) за поддържане на републиканските пътища, които са в границите на Столичната общината, обясни Фандъкова. Тя припомни, че общината и сега поддържа Южната дъга на Околовръстното и други пътища от републиканската пътна мрежа, за което получава около 400 хил. лева годишно от АПИ.