Назад

В районните кметства обсъждат "зелена зона" в "Слатина" и "Иван Вазов"

07.01.2020 г., стр. 5

Обособяват още 6000 места за платено паркиране

"ТЕЛЕГРАФ"

Зелената зона за платено паркиране в София може да обхване целия район „Слатина" и квартал „Иван Вазов" в район „Триадица".

Предложенията са на районните администрации и в момента текат обществени обсъждания. На страницата на община „Слатина" в момента тече анкета за обособяване на зелена зона в кв. „Редута". До вчера следобед в нея се бяха включили близо 45 хил. души, като 57% от тях са гласували за въвеждане на платено паркиране. Освен в „Редута", такова се предвижда да има и в останалите квартали на „Слатина" - „Гео Милев", „Яворов" и „Христо Смирненски". В района могат да се обособят над 5000 места за паркиране, ако се въведе зелена зона.

Обсъждане

Около 800 платени парко-места пък може да се появят в кв. „Иван Вазов", ако зелената зона бъде разширена там. За следващата седмица е насрочено обществено обсъждане по темата. Там вече беше проведено допитване преди година и половина дали да се въведе платено паркиране, но тогава то беше отложено. Сега обаче отново има искания от жителите да се въведе ред в паркирането.

Някои от предложенията на граждани са дори за въвеждане на зона в неделя в района край Южния парк, тъй като тогава автомобилният натиск там е много голям.

Срок

Ако бъде одобрено разширението на зелената зона, то ще може да се реализира най-рано в края на пролетта. Необходимо е предложенията на районните администрации да бъдат гласувани от общинския съвет. След това Центърът за градска мобилност трябва да обособи и маркира паркоместата и осигури контрола.