Назад

ВМА поднови имунизациите на лекари


06.01.2021 г., с. 7

 

Сформират мобилни екипи за старческите домове

ВМА поднови имунизациите на лекари

 

Разпределението на втората пратка с ваксини продължава в цялата страна, а на места вече подновиха имунизациите на лекари.

Десетки медици от ВМА бяха ваксинирани вчера, като процесът ще продължи и днес. С новата доставка от 25 000 дози ще бъдат обхванати 12 500 лекари, медицински служители, зъболекари и фармацевти от цялата страна. Още в понеделник бяха разпределени серумите за Варна - 4875, Пловдив - 4850, и Бургас - 4785. Те на свой ред започнаха разпространението към останалите градове в съответния регион.

Нови дози вече получиха Хасково, Смолян, Стара Загора, Кюстендил, Дупница и др.

Междувременно на заседание на Столичния оперативен щаб по предложение на кмета на София Йорданка Фандъкова бе взето решение за създаване на четири мобилни екипа за имунизации.

Те ще влизат в домовете за възрастни хора, за да поставят ваксини на желаещите там. Екипите. които ще участват във втората фаза на имунизациите, ще включват лекар и медицинска сестра от общинските болници. Логистиката ще се извършва от представители на дирекция „Аварийна помощ и превенция“.

Мерките към момента дават резултат и засиленият контрол трябва да продължи, за да се запази тенденцията на по-малък брой заболели, обобщи кметът на София Йорданка Фандъкова. До вчера общият брой на заразените в страната достигна 204 080. От тях активните случаи са 71 621, като 4405 пациенти са настанени в болници. За денонощие броят на жертвите се увеличи със 157 и достигна 7835, а оздравелите са с над 2000 повече - 124 624.