Назад

Връзват жк „Люлин” с магистрала за Гърция

03.02.2020 г., стр. 4

След девет години пробивът почти е готов

Разширяват околовръстното на квартала, за да поеме новия трафик

Почти готов е пробивът, който ще свърже бул. „Петър Дертлиев" в столичния жк „Люлин 5" с магистрала „Струма", информира БНР.

В следващите дни се очаква да приключи първият етап от строителството на булеварда, който включва изграждането на 400 метра връзка между двете транспортни артерии. Пробивът стои незавършен от 2011 г., когато в експлоатация бе пусната магистрала „Струма" (б.р. - тогава с името „Люлин").

Мечта

"Този пробив е мечтан за люлинчани. Макар че има и настроение и от другата посока, че ще бъде шумно около блоковете, през които така или иначе трасето ще мине. Тази връзка е жизнено необходима не само за "Люлин", тя е за цяла София", каза кметът на района Милко Младенов.

Платна

В момента се очаква разрешение за започване на строителните работи по втория етап, който включва разширяването на бул. „Петър Дертлиев", познат още като „околовръстното на Люлин". След ремонта пътят ще има по две платна за движение в посока с ширина по седем метра. Той ще бъде изцяло преасфалтиран и реконструиран от магистралата до кръстовището с бул. „Царица Йоанна".

Ще бъдат изградени и тротоари от двете страни. „Очаква се това значително да облекчи трафика в тази част на София. След отварянето на пробива булевардът ще се натовари доста повече, но пък ще разтовари входовете към София от булевардите "Сливница" и „Царица Йоанна", каза още кметът Младенов. Миналата седмица е приключила процедурата по отчуждаване и на последния имот по трасето. Очаква се разширяването на бул. „Петър Дертлиев" да е завършено до края на годината.