Назад

Заради поевтиняването на газа от април -парното надолу, токът замръзва

27.03.2020 г., стр. 14

В София цената пада с 25 процента, вьв Варна - с 8 на сто

ТАНЯ КИРКОВА

Цената на парното и топлата вода ще падне между 7,84 и 25,14 процента за различните топлофикации в страната от 1 април.

Най-голямо е намалението в София и най-малко във Варна.

Преференциалната цена на тока от високоефективно комбинирано производство ще намалее средно с 26 процента. Причината е поевтиняването на природния газ за април с над 40,49 процента. Цената на тока за бита и такса „задължение към обществото" обаче замръзват до юли. Предложенията за промяна на енергийните цени за април са предизвикани от новата формула на тарифата за доставка на руски газ. Те бяха обсъдени на открити заседания на КЕВР.

Градове

Топлата вода и парното ще бъдат най-евтини за бургазлии, за тях цената на топлинната енергия ще падне на 62,90 лева на Мвтч без ДДС или намалението е с 16,41 процента. На трето място по евтино парно е София със 71,60 лева за мегаватчас, но за нея се предлага най-голямо намаление с 25,14 %. Сега столичани плащат по 95,64 лв /Мвтч, което с ДДС е 114,768 лева на мегаватчас.

Най-скъпо е парното на живеещите в „Овча купел" жители на София, които се топлят от енергията от Локалната отоплителна централа на Овергаз мрежи. Предложената за нея цена от април е 112,65 лева, която с ДДС е 135, 18 лева.

В Пловдив цената на парното пада с 12,09 процента, във Враца - с 21,37%, в Плевен - с 14,85%, във Велико Търново с 16,65%, а в Разград -с 16,03%.

Електричество

Намалението на цената на природния газ от 1 април ще се отрази и на преференциалните цени и премиите на електроенергията, произведена от централи с комбинирано производство, с гориво природен газ. Регулаторът предвижда средното й намаление за тези дружества от сектор „Топлоенергетика,, да бъде в размер на 26,39%.

Цените на тока за бита и такса „задължение към обществото" обаче да останат без промяна, предлага КЕВР. Причината е, че предвиденото намаление на преференциални цени и премии на електрическата енергия ще доведе до намаление на разходите на Фонд "Енергийна сигурност" с около 96, 353 милиона лева на годишна база. Същевременно фондът ще трябва да възстанови на НЕК разходи в същия размер заради възлагането на „ТЕЦ Марица изток 2„ да осигури допълнителни количества електроенергия за нуждите на регулирания пазар за периода от края на януари до края на юни 2020 г. в размер на 1 981 420 Мвтч. Така за гарантиране на непрекъснатостта на енергийните доставки ще има допълнителни разходи от 268 милиона лева, обясниха от КЕВР.

Затова токът за регулирания пазар не само не може да се намали, но има необходимост от увеличение, което КЕВР не предлага, за да не натовари битовите потребители в трудната ситуация на извънредно положение.

Допълнително

Значителното намаление на цените на петролните продукти, като и на газа на пазарите и хъбовете в Европа, може да-доведе до по-голямо от предложеното намаление на природния газ, заяви шефът на „Булгаргаз,,.

„КЕВР очаква Булгаргаз да внесе данните за цените към 31 март, за да вземем решение", каза регулаторният шеф Иван Иванов. Предложенията за промяна на цените на газа със задна дата от 5 август 2019 г. до края на март 2020 г очакват одобряването на законови поправки, които да позволят на КЕВР да взема решения със задна дата, обясни още Иван Иванов.