Назад

Отбелязваме 141 години от обявяването на София за столица на България

На 3 април 2020 г. отбелязваме 141 години от обявяването на София за столица на България. Това историческо решение е взето от Учредителното събрание на Княжество България по предложение на проф. Марин Дринов. Видният учен и общественик подчертава предимствата на града: намира се в центъра на българските земи и заема важно стратегическо положение, разположен е на най-важния път на Балканския полуостров, който свързва Европа с Азия.

За съграждането на новата столица са привлечени едни от най-видните архитекти и строители в Европа, което, в съчетание с постиженията на първото поколение български архитекти, поражда историческият център, който познаваме днес.

Гербът на София е утвърден през 1900 година във връзка със Световното изложение в Париж. Той е изработен от младия тогава художник Хараламби Тачев.

Девизът на София „Расте, но не старее" е изписан на лента от Тачев в 1911 година, а през 1928 авторът добавя двете лаврови клонки.

Избирането на нашия град за столица превръща София в център на държавната образователна и културна политика.

Празникът Денят на София от 1992 г. до днес е 17 септември – ден, посветен на "Светите мъченици София и трите ѝ дъщери Вяра, Надежда и Любов". Самото име София (Мъдрост) се утвърждава като официално в последните години на Второто българско царство, а произходът си води от храма „Св. София“, базиликата, разположена в днешния център на града, посветена на Премъдростта Божия и изградена в този си вид през VI век.

В открития подземен музей под базиликата „Св. София“ са разкрити проучени и консервирани останките от 4 предхождащи църкви.

Честит празник, скъпи софиянци и приятели на града!