Назад

„Особен поглед“

 

Панорама на филми на жени режисьорки в българското игрално кино стартира в Деня на София

На празника на столицата, 17 септември – Деня на Вяра, Надежда, Любов и майка им София, стартира проект „Особен поглед“ – Панорама на филми на жени режисьорки в българското игрално кино – поредица от прожекции, придружени с дискусии, на филми на български режисьорки. Ще бъдат показани творби на авторки от всички генерации – от пионерките в родното игрално кино до млади режисьорки, направили наскоро своя дебют.

Събитието ще се проведе в G8 Cinema, където в рамките на една седмица столичани и гостите на града ще имат възможност да изгледат общо 14 филма. Планираните прожекции са по две на ден – от 17:30 и от 19:30 часа.

В първия ден ще бъдат показани две родни класики, част от топ 100 на най-любимите български кино заглавия. Панорамата се открива с култовия филм на режисьорите Ирина Акташева и Христо Писков „Лавина“, който е единственият български филм, създаден в стила “филм катастрофа“, изключително популярен и модерен за времето и в световен мащаб стил. У нас филмът е бил забранен за реализация в продължение на почти десетилетие. Като втори филм от програмата ще бъде показан сатиричният шедьовър на Бинка Желязкова „Привързаният балон“, в миналото също забраняван за показ в продължение на десетилетия.

Следващите дни от програмата ще предложат филми, както от вече утвърдени, така и от съвсем млади режисьорки, получили признание и престижни награди у нас и в чужбина. Панорамата ще закрие филмът „Жалейка“ – дипломна работа на българката Елица Петрова, завършила Академията за филмово изкуство и телевизия в Берлин. Филмът е отличен със Специален диплом на фестивала Берлинале през 2016 година.

„Особен поглед“ – панорама на филми на жени режисьорки се реализира от Продуцентска къща „Адела Медия”. Проектът е финансиран от Програма „Култура“ на Столична община.

Входът за всички прожекции е свободен.

Пресконференция за представяне на проекта ще се проведе на 11 септември (сряда) от 11:00 часа в G8 Cinema.

ПРОГРАМА

ДИПЛЯНКА

ПЛАКАТ