Назад

Античен фестивал „Сердика е моят Рим“

Сдружение за антични реконструкции MOS MAIORUM ULPIAE SERDICAE организира Първия античен фестивал „Сердика е моят Рим“, който ще се проведе в София на 21 и 22 септември 2019 г.

Желанието на организаторите е да популяризират античното наследство на столицата и да привлекат вниманието към реставрираните антични обекти: „Западна порта на Сердика“ и Античен културно-комуникационен комплекс "Сердика“.

Подготвена е пъстра и богата програма, която ще запознае жителите и гостите на града с ранната история на Сердика във времето около управлението на император Константин Велики. Ще бъдат представени както значими за периода събития, свързани със Сердика, така и ежедневния бит, нрави и обичаи на римляните и варварските племена, населявали нашите земи.

Сцена на фестивала ще станат реставрираните антични обекти в сърцето на града. Археологическият парк „Западна Порта на Сердика“ ще се превърне във военен лагер, а по улиците на Античен културно-комуникационен комплекс „Сердика“ отново ще се разхождат римски граждани, занаятчии, търговци и магистрати.

Фестивалът ще събере над 140 реконструктори от България, Румъния, Унгария, Австрия и Естония.

Партньори на "Сердика е моят Рим“ са Столична община, РИМ – София, Кръжок към катедрата по римско право към Юридическия факултет на Софийския университет, Лятна школа по класически езици, реконструкторски клубове от страната и чужбина.

Проектът е финансиран от Програма „Култура” на Столична община.

Програма на фестивала: https://www.serdicaismyrome-bg.com/en/home/