Назад

Дни на китайската култура и туризъм (акцент Нинбо)

Атрактивни събития, организирани от  Китайския културен център в София с подкрепата на Столичната община и Министерство на туризма, заедно с дирекция „Култура, туризъм, радио и телевизия” на китайския град Нинбо, слагат началото на Дните на китайската култура и туризъм (акцент Нинбо)  от 19 до 26 септември т.г. в София и Варна.

Разнообразните събития започват на 19 септември (четвъртък), в 18:00 ч., със спектакъл на открито под мотото: „Да опознаем Нинбо” на сцена пред "Театър Азарян" на НДК. ”Флашмоб изпълнения” на китайски бойни изкуства ще представят защитената от ЮНЕСКО школа от Нинбо – Нейдзяцюен, музикални изпълнения на типични китайски инструменти ще звучат под пръстите на дамски музикален състав, а любителите на китайски специалитети ще могат да дегустират характерни за Нинбо деликатеси. Желаещите ще могат да се научат да свирят на  китайски инструменти и да видят характерни за Нинбо облекла. Ще има и други подаръци и изненади, свързани с културните и туристически забележителности на китайския град с най-голямото пристанище в света.

На следващия ден – 20 септември (петък),  от 14:00 ч. в  Китайския културен център ще се състои културна и туристическа презентация на Нинбо с участието на китайски и български туристически агенции. По време на презентацията ще бъдат представени: културното наследство на Нинбо, животът на местните хора и най-популярните туристически маршрути в града. Събитието ще бъде открито от заместник-министъра на туризма Любен Кънчев, заместник-председателя на Общинското събрание на народните представители на Нинбо Уън Лумин и посланика на КНР Н.Пр. Дун Сюедзюн. Над 30 от най-известните китайски и български  туристически компании ще дискутират възможностите за сътрудничество в областта на културния туризъм и посещенията в двете страни. За пръв път ще се представи и проектът “Китайски туристи на посещение в България”. По същото време в Центъра ще  бъде представена изложбата „Спокойствие и съвършенство”, в която ще видим 50 завладяващи с изработката си ветрила и други творби на прочути съвременни автори.

По-рано същия ден (20 септември, петък) в  10:30 ч. в сградата на  Народното събрание ще бъде открита изложбата “Съзерцание и диалог”, посветена на 70-годишнината  от установяване на дипломатическите отношения между България и Китай. Изложбата ще представи над 100 картини, рисувани от 13 български и китайски художници, създадени по време на участието им в едномесечен пленер в двете страни на тема: “Културното наследство на България и Китай”. На откриването ще присъстват български депутати и висши представители на общината на град Нинбо.

В рамките на Дните, на 21 септември (събота), Варна ще бъде домакин на събития, посветени на 15-годишнината от  побратимяването между Варна и Нинбо, под мотото: „Открий Нинбо”. При Слънчевия часовник на входа на Морската градина ще има демонстрации на китайско бойно изкуство, танци и изпълнения на традиционни китайски музикални инструменти. Ще има томбола с различни награди. Специална игра състезание по бягане (обиколка на Морската градина), от 9:00 до 11:00 ч., ще зарадва малки и големи жители и гости на Варна, а победителят ще спечели пътуване до Нинбо.

Усмихнатият град Ниндо – древно пристанище по Пътя на коприната