Назад

Изложба "Родени герои – животът, който предстои"

28 август – 10 септември 2019 г.


Изложба "Родени герои – животът, който предстои" в Галерия на открито на Моста на влюбените до НДК 

От 28 август до 10 септември експозицията на Фондация “Нашите недоносени деца” поставя във фокуса на общественото внимание нуждите на недоносените деца и техните семейства, правото на пълноценен живот на тези деца и новородените с влошено здравословно състояние както по време на грижите за тях в неонатологичното отделение, така и след изписването им. 

Фондация “Нашите недоносени деца” е първата организация в България, която поставя във фокуса на общественото внимание нуждите на недоносените деца и техните семейства. Изложбата “Родени герои - животът, който предстои” е посветена на правото на пълноценен живот на всички недоносени деца и новородени с влошено здравословно състояние, както по време на грижите за тях в неонатологичното отделение, така и след изписването им.

През 2019 г. е внесен проект за създаване на Национална програма за проследяване здравето на недоносените деца, която да гарантира провеждането на навременни консултации и прегледи за недоносените деца от 0 до 7 години. Това от своя страна ще доведе до по-ранното и навременно откриване на състояния, които, адресирани навреме, биха могли да бъдат напълно преодолени или последиците сведени до минимум така, че да не оказват съществено влияние върху качеството на живот на детето.

Тези снимки не са просто кадри – те показват ежедневието на недоносените деца: низ от консултации и терапии, които са необходими, за да бъде разгърнат пълният им потенциал. Ежедневна борба, борба за първата глътка въздух, за първата прегръдка, първата крачка...