Назад

София ще бъде сцена на Международния музикален фестивал “Пиано Екстраваганца”

Насладете се на прекрасна музика за пиано през есенните месеци
 
София ще бъде сцена на международния музикален фестивал “Пиано Екстраваганца”

 

За девета поредна година, през есента в София ще се проведе Международният музикален фестивал "Пиано Екстраваганца".

Серията от събития от 28 септември до 23 ноември са част от Културния календар на Столична община и се организира от Фондация „Пиано Екстраваганца“, с подкрепата на Министерство на културата, Столична община, Нов български университет, посолствата на Испания и Австрия, Португалския културен институт “Камоеш”, Италианския културен институт и Института "Сервантес". Партньори на фестивала са Софийската филхармония и Софийския университет “Св. Климент Охридски”.

В ключови локации на София, сред които Аулата на Софийския университет, зала “България” и камерна зала “България”, меломаните ще могат да се насладят на уникални рецитали, камерни концерти и един знаков джазов концерт. Фокусът, разбира се, е върху музиката за пиано, инструментът, който присъства във всички програми от събитието. 

Фестивалът, освен над 4000 гости и 25-хилядна аудитория, събира в България всяка година големи международни имена, като през 2019-та, сред гост-изпълнителите ще видите и чуете музиканти от 7 държави, сред които: Ливиу Холендер и Матиас Флецбергер от Австрия, Винченцо Балцани от Италия, Юг Льоклер от Франция, Артур Пизаро от Португалия, Луис Фернандо Перес от Испания и специалният гост на фестивала, носителя на 6 награди "Грами" и най-ярка звезда на афро-кубинския джаз, Чучо Валдес, който ще изнесе солов концерт на 29 октомври в зала “България”. От българска страна ще участват утвърдени имена като Милена Моллова, Светлин Русев, Евгени Божанов и младата изгряваща звезда на българското пиано, Емауил Иванов, който съвсем наскоро завоюва Първа награда на един от най-престижните международни конкурси в света, “Феручо Бузони” в Италия. Специални акценти в деветото издание на фестивала са концертите от новия цикъл “Приемственост – учители и ученици” в сътрудничество с Нов български университет и образователното събитие Ден на отворени врати “Приятели на пианото”, който привлича все по-голям брой професионалисти и любители на най-универсалния музикален инструмент. Пълната програма на фестивала можете да видите на http://www.piano-extravaganza.com/

Повече за организаторите: Фестивалът се организира от Фондация “Пиано Екстраваганца”. Наред с подготвянето на фестивалната програма, една от важните цели на Фондацията е и възстановяване на световното музикално наследство посредством събиране на редки музикални партитури и тяхното изпълнение във фестивалните концертите. В настоящото издание на фестивала, концертите на Чучо Валдес и закриването, със Светлин Русев и Евгени Божанов, се организират съвместно със Столична община и със съдействието на Софийска филхармония.

Повече за фестивала: Фестивалът “Пиано Екстраваганца” е едно от най-значимите музикални фестивални събития в България и Източна Европа. Освен артистичен директор, маестро Людмил Ангелов е негов основател и куратор на съдържанието. Фестивалът е печелил престижни отличия, като наградата “Музикален проект на годината” в годишните награди на предаването “Алегро Виваче” на БНР за 2016 г. и признанието на ЮНЕСКО за опазване на световното музикално наследство.

Прескоференция: Каним Ви на прескоференцията на фестивала на 24 септември в Мраморно фоайе на зала "България", от 14 часа.