Назад

За Деня на София общинските музеи и Зоопаркът ще работят с вход свободен

 

За Деня на София, 17 септември, с вход безплатен ще работят общинските музеи, галерии, Зоопаркът и парк "Врана". В тях можете да се запознаете с богатото културно-историческо наследство на града, подготвена е и програма за празника на София.

На 17 септември 2019 г. от 13:00 ч. в закритото археологическо ниво под бул. „Княгиня Мария-Луиза“ № 2 ще бъде открита постоянната археологическа експозиция „Антична Сердика“.

Постоянната експозиция „Антична Сердика“ се намира в един от филиалите на Регионалния исторически музей – София – Античния културно-комуникационен комплекс „Сердика“. По-точно, тя е разположена в закритото археологическо ниво под бул. „Княгиня Мария-Луиза“ № 2.

Комплексът представя инсули (жилищни квартали) по протежението на главните улици на римския град, където са къщите на част от сердикийския елит. На площ от 6 000 кв. м са експонирани останки от шест улици, две раннохристиянски базилики, терми и пет сгради с жилищни и производствено-търговски функции.

Повечето постройки разполагат със собствена отоплителна система и хигиенни помещения. Отличават се с интериорна декорация. Своеобразен акцент в комплекса е мозайката Felix, съхранена цялостно в една от сградите.

От огромно значение за историята на града са останките на най-ранния християнски храм − Епископската базилика на Протоген, в която вероятно се е провел Сердикийският събор от 343 г., както и резиденцията на архиепископ Леонтий от края на VI в.

Проучванията са осъществени в периода 2010 – 2012 г. във връзка с реконструкцията на централната градска част на София и изграждането на втората метролиния.