Назад

Фандъкова откри Международна биотехнологична конференция

София развива биотехнологичен център, както Виена

„Планираме да подпишем меморандум за сътрудничество между Столичната община и "Биотех клъстера" в България. Целта ни е да създадем по подобие на Виена „София биотех център“, какъвто е „Виена Био Център“. Това ще е една от задачите, по които ще работим заедно с направление „Дигитализация и инвестиции“ на Столична община, както и с общинската Агенция за инвестиции на София за подкрепа и улеснение на инвестициите в технологичните сектори в града ни." Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова при откриването на Биотехнологичната конференция, която започна днес онлайн https://biotech-atelier.com/. В нея участват над 1000 учени, международни експерти, лекари от над 160 страни. София е сред основните двигатели за провеждане на годишната Международна биотехнологична конференция.

В сътрудничество "Биотех клъстера" и Столична община ще работят съвместно с университети, научен сектор и бизнес за популяризиране на София като място за наука, инвестиции и развитие на технологии в здравеопазването. Ще работи за предоставяне на информация на учени и предприемачи относно начини за създаване на технологични продукти. "Биотех център София" ще бъде платформа за технологичен трансфер и обмен на знания.

В София през последните години се наблюдава нарастващ брой стартъпи в сферата на медицината и биотехнологиите, както и R&D центровете. В столицата са фокусирани талантливи млади хора, с високо ниво на цифрови умения и това допринася за растежа на динамично развиваща се стартъп екосистема. Нивото на дигитални умения превръща София в място за стартиращи фирми с технологично-медицинска насоченост и биофармацевтична развойна дейност.

В София само в биотехнологичния сектор към момента има 44 биотех компании.

Столичната община подкрепя развитието на иновациите и индустриите, свързани с технологиите, в това число и в здравеопазването и подобряване на качество на живот.

"Подкрепихме въвеждането на иновации в общинското здравеопазване – заедно с един от най-известните кардиолози и зам.-председател на Столичен общински съвет проф. Иво Петров внедрихме в общинската Втора градска болница в условията на пандемия, технология за използване на телемедицина" – каза също кметът Фандъкова.

Сътруднитечството с Биотехнологичния сектор ще допринесе за подкрепа на инвестициите, които са в града, както и за привличането на нови инвеститори и развитие на технологиите.


Дейности