Назад

До две години нови 25 трамвая ще се движат в София

29.11.2019 г., стр.6

Надявам се, че до две години ще можем да включим в движението в София още 25 нови трамвая. Това обяви кметът на София Йорданка Фандъкова, която присъства на тестовете на първата от 13-те мотриси PESA, които ще попълнят парка на столичния „Електротранспорт”.

В момента тече процедура за закупуване на новите трамваи. ‘Три фирми са подали документи. Столичният електротранспорт прави процедурата.

Средствата са осигурени от ОП „Околна среда“, каза столичния кмет.

Относно пристигането на новите трамваи PESA Фандъкова заяви, че един от тях ще и следващите да се включат в движението поетапно. Тя обясни, че трамваите са доста скъпи, за разлика от тролейбусите и автобусите, и затова малко по-бавно успяват да купуват чисто нови возила. Цената на един нов трамвай е над 3,3 млн. лв., посочи кметът. Тя отбеляза още, че продължавате модернизацията на наземния транспорт заедно със строителството на метрото. По думите й това е една от най-важните мерки, с които може да се даде алтернатива и повече хора да слязат от автомобилите си.

По отношение на новата линия на метрото кметът каза, че дейностите по пет от станциите вече са приключили, като там вече вървят тестовете на влаковете. Фандъкова обаче не се ангажира със срок кога всъщност ще тръгне част от третата линия на метрото.

Във връзка с повишаването на данъците за замърсяващите коли тя подчерта, че по време на кампанията никога не е поела ангажимент да не се вдигат данъците., Ако искаме да дишаме по-чист въздух, колите, които замърсяват, трябва да плащат повече“, каза Фандъкова.