Назад

Санкцията е 5000 лв. за всеки, нарушил мерките срещу COVID-19

30.03.2020 г., стр. 2-3

МВР подпука разходките в парка, Пловдив и София рекордьори по глоби

Прокуратурата образува 297 досъдебни производства, 25 278 души са под карантина у нас

ВИКТОРИЯ ПЕНКОВА

ЕЛИ КРУМОВА

ЙОРДАН ЙОЧЕВ

МВР подпука разходките в паркове и градинки и започна да глобява нарушителите. Проверка на „Телеграф" показа, че рекордьори по издадени глоби само за един ден - неделя, са Пловдив с 92 наложени акта и София със 72.

Санкцията, която издават полицаите, е по чл. 209а от Закона за здравето. В него е записано, че който не спазва разпоредбите, издадени от здравния министър в условията на епидемия, ще бъде глобяван с 5000 лв.

Апел

Първите слънчеви лъчи вчера изкараха много хора по парковете и на безцелни разходки по улиците в големите градове на страната. Още в ранни зори кметът на София призова да останем у дома и да спасим човешки живот. Във Фейсбук тя написа: „Вижте броя на заразените и починалите от COVID-19 ден по ден. Това не са просто числа и статистика, а човешки животи. Разгледайте ги, преди да решите, че опасността отминава и можете да излезете навън. Уви, не отминава, а идва! И данните за България ясно го показват".

Тя първа предупреди, че столичната полиция е засилила проверките. „5000 лв. са много пари - това е размерът на глобата. Но не го правете заради парите, направете го заради хората, които обичате, и за това отново да бъдем заедно по улиците, в парковете, в кафенетата. Вслушайте се в думите на ген. Мутафчийски от днес: „Най-тежките времена ни предстоят". Не ги възприемайте като заплаха, а като реалността, пред която сме изправени", допълни тя.

Действия

Проверка на медията ни установи, че най-много нарушители са засечени на столичната ул. „Витоша", както и в кварталите Симеоново, Драгалевци и подходите към Витоша. Там са ударени с глоби над 30 души, останалите над 40 са във вътрешността на различни квартали. От полицията в Пловдив пък съобщиха, че за ден са наложили 92 акта на нарушители. Съставени са и 65 протокола по чл. 65 ЗМВР, с които лицата се предупреждават за отговорността, която се предвижда при неспазването на въведените ограничения. Със заповед на директора на ОДМВР-Пловдив от днес са спрени всички отпуски на служителите в дирекцията. На национално ниво комисар Рогачев ще направи предложение да бъде използвана националната система за ранно предупреждение и оповестяване, като по високоговорителите хората ще бъдат призовани да не напускат домовете си без основателна причина.

От МВР и прокуратурата отчетоха, че само за неделния ден са образувани 17 досъ-дебни производства, като общият им брой вече е 297. Карантинираните граждани в цялата страна са вече 25 278, а за спазване на 14-дневната им изолация следи отново полицията.

Пристигащ

Софийският районен съд наложи по скайп 10 000 лв. гаранция на 37-годишния Георги Божков, който е обвинен за неспазване на задължителната карантина. Мъжът се върнал у нас с полет от Швеция през Франкфурт, където нощувал в хотел до летището, преди се качи на самолета за столицата. Тъй като не си останал вкъщи задължителните 14 дни, срещу него е повдигнато обвинение по новия член 355, ал. 2 от Наказателния кодекс, който предвижда до 5 години затвор и глоба от 10 до 50 хиляди лв. Когато кацнал на летище София, Георги отказал да подпише формуляра за принудителна самоизолация вкъщи. Веднага след като се отдалечил от гишето, провел демонстративно телефонен разговор, в който се подиграл с опитите на служителите от летището да си свършат работата, съобщиха вчера от прокуратурата.

Божков имал три адреса за. пребиваване в столицата. Единият бил на баба му, вторият на майка му, а третият на баща му. Полицаите, както и при другите случаи на прибиращи се от чужбина, отишли да проверят дали спазва карантината. Адресите били на територията на три столични районни управления - четвърто, шесто и седмо. Наложило се да бъдат пращани екипи и от трите, за да го търсят. В един от дните се оказало, че не се намира на никой от тях, поради което бил арестуван и обвинен. С постановление на Софийска районна прокуратура бил задържан за 72 часа, след което от държавното обвинение поискаха постоянното му задържане.

Обвиняемият участваше в делото от следствения арест, където също има помещение с осигурена видеовръзка. Божков има 7-дневен срок за внасяне на сумата, ако не иска да остане зад решетките.