Назад

Премиера на 5-серийния документален филм "Съ нами Бог"

Кинолентата е никога неразказваната история на Третото българско царство


Премиерата е на 16 септември от 19:00 ч. в Дома на киното в София. Ще бъдат излъчени и петте серии (х 44 мин.) с антракт и коктейл за публиката. Той е съвместен проект между Продуцентска къща "Файв Стар Медиа Груп" и Столична община. Сред другите партньори са световни институции като дворците Шьонбрун, Версай, Ермитажа, Петерхоф, манастирите „Свети Франциск“ в Асизи и Атон, „Комбург“ в Кобург, както и много други. Сериалът е заснет в 13 държави и 36 града из цяла Европа. Сниман е с кинокамера.


Това е разказ за значението на новоосвободеното Българското царство през онези бурни години. Това е скъсаната страничка от общата ни европейска история, която не бе позволено на България да разкаже, обяснява режисьорът Степан Поляков, който е и сценарист.

Сериите може да се гледат и поотделно без да се губи сюжетната линия. Всяка серия има и собствено заглавие – "Третата държава". "Възкресение на Изток"; "Любимото дете на Европа", "Князът на Обречените"; "Царят. Императорите. Рим – Бдението"; "Баща срещу син, Син срещу баща. Държавата"; "Два пъти кръщаван. Два пъти погребван – Монархът".
Историята започва още от основаваенто на Първата българска държава, минава през Второто царство, падането под Османско владичество, съхраняването на духовносттта в Атон и бурните събития между 1878-а до 1947-а. Основните фигури са на тримата монарси – княз Александър Батенберг, цар Фердинанд Първи, синът му – цар Борис Трети, техните техните княгини, князе....

Трима владетели, от които никой няма да живее щастливо. За първи път европейската история е разказана през влиянието на България по това време. Фактите са подкрепени и от никога непоказвани изключително интересни документални видеокадри и снимки.
Автор на музиката и аранжиментите е композиторът на столетието и основател на легендарната "Диана Експрес" – Митко Щерев. "Може би най-голямото предизвикателство за мен беше да сътворя музиката за този филм, независимо че съм написал музиката на над 35 игрални филма и 5 сериала" – казва той.

"Тук трябваше да работя в областта на класическата музика, и то в стиловете готика и предкласика" – разказва композиторът на „Адаптация“. Във филма има над 30 музикални теми от различни епохи. Текстът на финалната песен „Свят“ е на поета Александър Петров (“Нашият град“, „Бъди, какъвто си“, „Оставаме“...)

Във сериала участва и цар Симеон Втори. Той е първият коронован монарх в света, който играе сам себе си. Той е пряк потомък на Краля Слънце Луи Четиринайсети, на последния френски крал от Бурбоните Луи Филип и е първи братовчед на английската кралица Елизабет, към която неформално се обръща с Братовчедката Бети.


Въпреки сериозната подкрепа към продукцията от институции като Министерство на отбраната, Външно министерство, Общините Русе, Плевен, Пловдив, БНР и много други, тя е напълно независим и частен проект. Снимките започнаха още в края на 2015 година в двореца "Врана" и продължиха до октомври миналата година.

Режисьор и сценарист: Степан Поляков
Главен оператор: Момчил Александров
Музика и аранжимент: Митко Щерев
Режисьор по монтажа: Цветелина Василева-Лямова
Изпълнителни продуценти: Георги Андреев, Вивиан Бояджиева
Директор продукция: Юлия Николова
Продуценти: Степан Поляков, Момчил Александров
Диктори на български: Веселин Калановски, Георги Георгиев-Гого