Назад

Казус с еднополов брак влезе в столичния съд

Рада Николова

Жена съди Столичната община заради отказа да признае брака й с жена, сключен във Великобритания, съобщава организацията "Действие". Делото беше вчера в административния съд в София, разказва "Дневник".

Жените сключили брак през ноември м.г. Няколко месеца по-късно една от тях подава искане в Столичната община, район "Люлин", в което иска бракът й да бъде отразен в личния й регистрационен картон и актуалното й семейно положение да стане "женен". Институцията отказва, мотивирайки се с еднаквия пол на съпрузите.

Адвокат Деница Любенова от организацията "Действие" обяснява, че непризнаването на брака на двете жени може да доведе до правни абсурди и дори престъпления: многобрачие на едно от лицата, данъчни измами, декларации с невярно съдържание и други подобни.

В жалбата се твърди, че в случая има и дискриминация по признак сексуална ориентация. Съдът в Страсбург вече е постановявал, че третирането на еднополови двойки по различен начин поради липсата на правната им невъзможност да сключат брак изисква обективно и разумно оправдание.