Назад

Според проверка на Столичната община: 40 ценни сгради в София оставени да се рушат - налагат спешни ремонти и глоби на собствениците

22.10.2018 г., стр. 2-3

• В списъка са бившето кино „Цанко Церковски", къщите на Гешов и на Фингов, Двойната къща

• Главният архитект Здравко Здравков: Ще искаме да се опрости процедурата по налагане на законова ипотека

ДАРИНКА ИЛИЕВА

Над 40 сгради в центъра на София, които са паметници на културата, са в аварийно състояние и са оставени да се рушат от собствениците им. Това установи проверка на Столичната община в шест района - „Оборище", „Възраждане", „Сердика", „Триадица", „Средец" и „Красно село".

Тя бе разпоредена от главния архитект на София Здравко Здравков след пожара в една от сградите в Царските конюшни в края на юли и след като станаха публично известни намеренията за надстрояване на царската юзина. Освен проверката общината сформира работна група, която да подготви предложения за промени в Закона за културното наследство (виж долу -б.а.) да предложи механизъм, с който собствениците на имоти, които са културна ценност, да бъдат стимулирани да ги ремонтират и поддържат. Здравков обясни тогава, че общината ще бъде безкомпромисна към собствениците на имотите, оставени да се рушат, и се закани, че срещу тях ще бъде предприета и най-крайната по закон мярка - налагане на законова ипотека, при която кметството ремонтира имотите за своя сметка и след това си търси средствата чрез съда.

„Проверката обхваща 49 сгради, които са паметници на културата. Девет от тях са ремонтирани. За останалите сме предприели различни действия - съставени са протоколи, издадени са актове или са наложени санкции. Все още срещу нито една не е предприета крайната мярка за налагане на законова ипотека, тъй като, за да се стигне до нея, трябва да се измине дълга процедура - първо се издава констативен протокол, след това заповед, налагат се санкции. Всички тези административни актове имат срокове и могат да бъдат обжалвани.

Самата процедура по налагане на законова ипотека е много сложна и досега не е била прилагана никъде - не само в София, но и в страната.

„Затова едно от предложенията за промени в Закона за културното наследство ще бъде опростяване на процедурата, за да може тя да бъде прилагана на практика",  обясни Здравков.

Иначе в списъка с ценни имоти, нуждаещи се от ремонт, са административни и жилищни сгради, къщи, църковни имоти и дори бивша болнична сграда.

Сред тях е къщата на Гешов на бул. „П. Евтимий" № 7. За нея общината е наложила 50 хил. лв. на собственика, а Министерството на културата е съгласувало проектна документация, която все още не е внесена за одобрение в направление „Архитектура и градоустройство".

Сред ценните имоти е и емблематичната къща на арх. Фингов на ул. „Шипка" №38. Очаква се тя да бъде възстановена, след като общината води дълги преговори със собственика и наложи 100 000 лв. глоба. Вече има внесен проект за реставрация, адаптация и реконструкция на сградата, който се съгласува в министерството.

В списъка е и печално известната Двойна къща, която бе съборена, след като се оказа със свален статут. Статутът ѝ на паметник на културата е върнат. Върнати за корекции са и внесените проекти за реставрация на ценната сграда, като е изискано цялостно възстановяване на Двойната къща.

Предписания за временни аварийни действия са дадени и за ротондата „Св. Георги", като там вече са направени частични ремонти. От Светия синод са дали уверения, че ще реставрират и сградата на Богословския факултет на пл. „Св. Неделя".

От ремонт се нуждае и старата сграда на болница „Майчин дом" в район „Сердика", където обаче тече спор за собствеността.

Предписание за аварийни действия по фасадата и акт са издадени и за бившето кино „Цанко Церковски" на бул. „Мария-Луиза" № 26. Преди няколко месеца над 140 творци и филмови дейци изпратиха писмо до Министерския съвет, Министерството на културата и Столичната община, в което настояват на сградата да бъде даден статут на паметник на културата от национално значение, за да бъде спасена културата от национално значение, за да бъде спасена.

Сградата е обявена за продажба, затова в писмото се предлага държавата да предложи друг равностоен терен и бившето кино да бъде опазено. Средствата за реставрацията ѝ пък можело да се осигурят чрез европейските фондове.

В момента се изготвя и план за експониране на амфитеатъра на древна Сердика и заданието за изработване на подробен устройствен план в зоната между улиците „Будапеща", „Московска", бул. „Дондуков" и Младежкия театър. С новия план ще се експонира амфитеатърът, който от години стои обрасъл в бурени, и ще се запази сградата на царската юзина.

През миналата година столичният кмет Йорданка Фандъкова поиска от Министерството на културата да бъде върнат статутът на сградите на бул. „Цариградско шосе" № 37 (една от красивите къщи близо до „Орлов мост") и на ул. „6 септември" № 49, а в началото на годината тя настоя такъв статут да бъде даден и на Царските конюшни.